News
Nasze kulinarne dziedzictwo
28.04.2016
Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie zaprasza mieszkańców województwa podlaskiego do udziału w konkursie na najlepszy produkt żywnościowy, w XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Można zgłaszać produkty regionalne wytwarzane tradycyjnymi metodami, najlepiej w małej skali, zgodnie z tradycją kulinarną danego regionu.
Przedmiotem konkursu będą żywnościowe produkty regionalne, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub służą do sporządzania potraw. Produkty regionalne muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zakwalifikowane produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody).
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (owocowe, warzywne, zbożowe, cukiernicze).
III. Napoje regionalne (bezalkoholowe, alkoholowe).
IV. Inne produkty regionalne łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Wypełnione karty zgłoszeniowe należy dostarczyć do 20 maja 2016 r. na adres (decyduje data stempla pocztowego): Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, 18-210 Szepietowo, z dopiskiem: „konkurs NKD”
Więcej szczegółów oraz karta zgłoszeniowa tutaj.